A sült csirke

sokak kedvence. A következő recept elkészíthető csirkecombbal vagy csirkemellel, amit édesköménnyel sütünk, majd egy szójás szósszal tálalunk. Az eredmény tuti finom – akár egy vendéglátó menü főétele is lehet, de egy családi ebédre, vacsorára is tökéletes..

    Hozzávalók

    fej édeskömény
    ek olívaolaj
    nagy gerezd fokhagyma
    csirkecomb (vagy csirkemell)
    szál friss rozmaring

    Szószhoz:

    ek olívaolaj
    kis fej lilahagyma
    tk világos nádcukor
    ek vörösborecet
    tk szezámolaj (pörkölt)
    tk szójaszósz (sötét)

    Elkészítés

    1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az édesköményeket hosszú szeletekre vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, félbevágjuk. A rozmaring szálakat kettévágjuk.
    2. Egy tepsit kibélelünk az édeskömény szeletekkel, megszórjuk a rozmaringgal, rátesszük a csirkét. Sózzuk, borsozzuk, lelocsoljuk az olívaolajjal. A sütőben kb 40 percig szép barnára sütjük.

Chilis garnélarákok

A csípős ázsiai ízek kedvelőinek ajánljuk a chilis garnélarák receptünket. A szószt előre el lehet készíteni, így a grillezés vagy sütés csupán 5 percet vesz igénybe! Remek parti, buli étel – télen, nyáron egyaránt! Íme a receptje..

    Hozzávalók

    25 nagyobb garnélarák (nyersen, megpucolva)
    1 ek olíva olaj
    3 újhagyma (fehér része)
    1 chili (előre beáztatva)
    1.5 dkg koriander
    1.5 dkg mentalevelek
    nyársak

    Chilis szósz:

    3 gerezd fokhagyma (aprított)
    2 nagy chili paprika (magtalanítva és aprítva)
    3 ázsiai citromfű (alsó része aprítva)
    1 salotta hagyma
    1 ek gyömbér (aprított)
    3 ek thai halszósz (nam pla)
    3 ek cukor
    3 ek koriander (aprítva)
    90 ml friss zöldcitrom leve
    őrölt bors

    Elkészítés

    1.
    Először készítsük el a chilis szószt - egy robotgéppel dolgozzuk el pasztává a következő alapanyagokat: chili, fokhagyma, citromfű, gyömbér, salotta hagyma. Öntsük át egy tálba, adjuk hozzá a többi alapanyagot, keverjük el.
    2.
    Helyezzük egy másik tálba a megmosott garnélákat és öntsük le 1dl chilis szósszal. Keverjük el – hagyjuk a pácban 15-20 percet. A maradék chilis szószt öntsük át egy dísz-mártogatós kistálba.
    3.
    Amikor a grillsütő felmelegedett, vegyük ki a rákokat a pácból és töröljük át papírtörölközővel, majd öntsük le az olívaolajjal. A pácos szószt öntsük ki. Készítsünk nyársakat. Parázson vagy lávaköves grillsütő felső polcán, vagy grillserpenyőn grillezzük kb 2 percig. Amikor rózsaszínné válnak, fordítsuk meg a nyársakat, és grillezzük a másik oldalon is 2 percig.
    4.
    A kész garnélákat helyezzük egy dísztálba, adjuk hozzá a vékony karikákra vágott újhagymát, aprított koriander, aprított chilit és mentaleveleket majd öntsük le chilis szósszal.
    5.
    Melegen tálaljuk a maradék chilis szósszal.

Halfasírt

A halfasírt az egész világon az egyik legnépszerűbb étel – gyerekek, felnőttek körében egyaránt. Éppen ezért rengeteg variációja létezik, ráadásul elkészítése egyszerű, elrontani nem nagyon lehet. Mivel a hal nagyon egészséges is, a halfasírokat kimondottan ajánljuk mindenkinek, különösen gyerekekek számára.. Az ázsiai és az Európai halfasírtok azonban különböznek egymástól – nem csupán abban, hogy az ázsiai halfasírt pikánsabb és fűszeresebb, mint az Európai, hanem alapvetően az ázsiai halfasírtok csakis halból készülnek, mint pl a thai halfasírt receptünk. Az Európai halfasírt általában főtt krumpli (vagy zsemlemorzsa) és hal keveréke, amibe lehet keverni zöldségeket, fűszereket, zöldfűszereket – pl a Szicíliai tonhalfasírt egy érdekes ízvilágot kombinál. A következő recept azonban egy tuti egyszerű alaprecept – amit ízlés szerint könnyen módosíthatunk (lásd tippek), bár önmagában is nagyon finom (főleg gyerekeknek ajánljuk, akik nem szeretik a komplex ízeket).

    Hozzávalók

    35dkg lazac filé
    4 közepes burgonya
    1 citrom reszelt héja
    1 tojás
    Olivaolaj

    Elkészítés

    1.
    A burgonyákat hámozzuk meg, vágjuk fel kis kockákra, és főzzük meg. Szűrjük le és törjük össze.
    2.
    A halat pároljuk meg forró víz felett 5 percig. A bőrét távolítsuk el, és az ujjunk segítségével rétegesen válasszuk szét. A tojást verjük fel, és keverjük el óvatosan a hal darabokkal, citromhéjjal és a tört burgonyával. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
    3.
    Formáljunk gombócokat a kezünkkel – kissé lapítsuk le őket a tenyerünkben.
    4.
    A fasírtok mindkét oldalát kenjük meg olívaolajjal és előre melegített sütőben, 180 fokon, süssük kb 15 percig – vagy grill alatt pirítsuk meg mindkét oldalon.